Joop Ketelaers (adviseur duurzaamheid)

Mijn naam is Joop Ketelaers. Ik ben 46 jaar en werk al ruim 17 jaar voor de gemeente Eindhoven. Ik heb een opleiding tot bouwkundige gevolgd. Mijn loopbaan begon ik als volkshuisvester, daarna werd ik projectmanager en sinds 2010 ben ik duurzaamheidsadviseur.

Wat maak ik als adviseur duurzaamheid voor Eindhoven?

Eindhoven groeit razendsnel en de druk op beschikbare ruimte wordt groter. De luchtvervuiling neemt toe, het regent steeds meer en vaker en er is een tekort aan grond- en brandstoffen. Dit vraagt om een andere aanpak, andere manieren van samenwerken en een verandering van processen.

Ik draag bij aan een gezonde en toekomstbestendige stad. Waar je fijn woont, werkt en verblijft. Met zo min mogelijk vervuiling en ruimte voor de natuur. Daar waar we invloed hebben, proberen we het goede voorbeeld te geven.

We verbeteren onze gebouwen zodat ze minder vervuilende energie verbruiken en een gezonder binnenklimaat hebben. Zorgen voor meer groen in de stad, zodat er meer ruimte is voor dieren, beschutting is tegen hitte en het water weg kan zakken in de bodem. We maken meer ruimte voor fietsers en voetgangers en minder voor auto’s. En kiezen voor materialen die niet schadelijk zijn en hergebruikt kunnen worden. We delen onze ambities en ervaringen en inspireren zo anderen om mee te doen.

Met wie maak ik dat?

Met mijn collega’s, zoals adviseurs en ontwerpers. Maar ook onze partners in de stad, schoolbesturen, eigenaren van gebouwen, marktpartijen en bouwers. Mijn motto is: durf te vragen, te vertrouwen en elkaar de ruimte te geven. Ben trots, d(r)aag uit en verbind. Als je vragen stelt over hoe je ambities kan bereiken, vraag en aanbod verbindt en samen aan opdrachten werkt, kan er veel meer dan je denkt! Waarbij het ook belangrijk is om tijdig experts te betrekken, om te weten wat de markt te bieden heeft.

Voor wie maak ik dat?

Voor iedereen die nu in Eindhoven woont, werkt, leert of recreëert. En vooral voor de generaties die nog gaan komen; onze kinderen. Zodat ook zij een fijn leven kunnen hebben in onze stad.

Wij maken samen Eindhoven.