Waar sta ik voor als beleidsontwikkelaar in Eindhoven?
Ik zorg dat de verkeerslichten goed zijn afgesteld, hierdoor blijft de stad bereikbaar voor bezoekers en de inwoners. Dit doen mijn collega’s en ik door groene golven te maken voor het autoverkeer op de Ring, de belangrijkste invalswegen en het geven van prioriteit aan het busverkeer op de belangrijkste busroutes. Bij fietsroutes zorgen wij ervoor dat fietsers twee keer groen licht krijgen bij de verkeerslichten, terwijl het autoverkeer maar één keer groen krijgt. Hierdoor halveert de wachttijd.
Daar waar veel voetgangers oversteken (zoals bij het station) verlengen we de tijd dat het verkeerslicht op groen staat.Dit doen we voor de voetgangers zodat ook zij veilig over kunnen steken. De nieuwste ontwikkeling waar we de komende jaren hard mee aan de slag gaan zijn de zogenaamde intelligente verkeerslichten. Die communiceren met voertuigen, maar ook met voetgangers en fietsers. Hierdoor kunnen wij de verkeerslichten efficiënter laten werken en daarmee meer verkeer verwerken. Ook wordt informatie naar de weggebruikers gestuurd over de status van de verkeerslichten, daarmee zetten we een eerste stap naar zelfrijdende voertuigen in de stad.
Met wie doe ik dit?
Op de eerste plaats doe ik dit met mijn 4 directe collega’s. Daarnaast werken we samen met regionale partners zoals de omliggende gemeenten, de provincie en Rijkswaterstaat. Het wegennetwerk houdt tenslotte niet op bij de gemeentegrens. Daarnaast werken wij de laatste jaren samen met nieuwe collega's op het gebied van Smart Mobility. De groei van de mobiliteit is niet meer op te vangen met het bestaande wegennet en dat slipt daardoor langzaam dicht. Samen proberen we mensen te bewegen om uit de auto te stappen en een ander vervoersmiddel te kiezen.
Voor wie doe ik dit?
Wij doen dit voor alle mensen die Eindhoven willen bezoeken, voor het werk en in hun vrije tijd. Uiteraard ook voor alle inwoners van Eindhoven.