Mathieu van der Ven (beheerspecialist bomen)

Hoi! Ik ben Mathieu van der Ven. Eind 2014 ben ik bij de gemeente Eindhoven gestart als gebiedsbeheerder van het stadsdeel Stratum. Sinds een jaar ben ik beheerspecialist bomen. Dat past heel goed bij mijn ‘groene’ achtergrond; ik heb meerdere jaren letterlijk in het groen gewerkt als bomenspecialist.

Ik zit hier echt op mijn plek. Ik krijg veel vrijheid en vertrouwen. Ook heb ik de mogelijkheid gekregen om de opleiding European Tree Technician (ETT) te volgen. De kennis die ik heb opgedaan kan ik uitstekend toepassen in mijn dagelijks werk. Wat mijn functie verder erg leuk maakt is het feit dat bomen buiten staan! Dit geeft een mooie afwisseling: ik ben ongeveer 80% binnen en 20% buiten aan het werk. Dit alles zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.

Wat maak ik als beheerspecialist bomen voor Eindhoven?

Ik ben medeverantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van het ‘bomenbestand’ van de gemeente Eindhoven. Wij  registreren de bomen in een systeem. In dit systeem wordt onder andere de soort, de leeftijd en de conditie bijgehouden. Het up-to-date houden en meedenken over hoe we het systeem kunnen optimaliseren is één van mijn taken. Daarnaast ben ik binnen de afdeling Stadsbeheer het aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen over bomen. Het is een hele uitdaging om al die bomen te beheren.

Samen met mijn collega’s coördineren we de boomveiligheidscontroles en snoeirondes. Verder zorg ik ervoor dat bomen worden verwijderd zodra ze niet meer veilig zijn voor de omgeving. Als de plek zowel ondergronds als bovengronds geschikt is, laten we een nieuwe boom planten. Zo genieten ook volgende generaties van mooi en waardevol groen.

Met wie maak ik dat?

Ik werk nauw samen met mijn collega’s van de afdeling Stadsbeheer. We hebben regelmatig contact met andere afdelingen, zoals de afdelingen Beleid, Ontwerp en Projectuitvoering. En met verschillende aannemers en andere bedrijven die ervoor zorgen dat onze bomen gecontroleerd, gesnoeid, verwijderd en geplant worden.

Voor wie maak ik dat?

Zelf ben ik een groot liefhebber van bomen. Daarom wil ik graag dat anderen ook kunnen genieten van mooie, gezonde bomen in Eindhoven. Inwoners én bezoekers. Want bomen zijn niet alleen mooi, maar ook echt nodig om de stad leefbaar te houden!

Wij maken samen Eindhoven.