Astrid Zwegers (verkeerskundige)

Mijn naam is Astrid Zwegers. Ik ben verkeerskundige, en was adviseur bij ingenieursbureaus en verkeersplanoloog bij de gemeente Den Bosch. Na wat omzwervingen elders in het land ben ik weer in Eindhoven komen wonen. Vanwege de evenementen en de ontwikkelingen van de stad op het gebied van design en techniek, cultuur, kunst en alle nieuwe spannende ontwikkelingen! Sinds april 2018 ben ik projectmanager Smart Mobility bij de gemeente Eindhoven.

Wat maak ik als verkeerskundige voor Eindhoven?

Ik maak een bereikbare en aantrekkelijke stad, nu en in de toekomst. De naam Smart Mobility (slimme mobiliteit) zegt het al: dat gaan we op een vernieuwende, slimme manier aanpakken. Dat heeft niet altijd te maken met ingewikkelde technologie, of met zelfrijdende auto’s. Een voorbeeld is de pop-up P&R plek in het zuiden van Eindhoven. Je kunt je auto er gratis parkeren en vervolgens – ook gratis - met het openbaar vervoer of de fiets naar de binnenstad. Zo houden we de binnenstad bereikbaar en aantrekkelijk. Vooral als er aan de weg gewerkt wordt.

Ook werk ik aan de vermindering van files en het aanbieden van nieuwe vormen van vervoer. Zoals deelfietsen en –auto’s. Genoeg uitdagingen in Eindhoven op het gebied van vervoer!

Wat ook heel leuk is: ik ben betrokken bij de organisatie van een Europees congres op gebied van het Smart Mobility congres, in het Evoluon. Daar komen onder andere specialisten, bedrijven, ministers en wethouders bij elkaar voor demonstraties, presentaties en excursies. We organiseren dan ook ’Your future’’, een festival waar jonge professionals, studenten en bedrijven kunnen netwerken.

Met wie maak ik dat?

Met specialisten binnen de gemeente Eindhoven, andere gemeenten, adviseurs, bedrijven uit de regio en leveranciers van deelfietsen. We helpen elkaar door bijvoorbeeld in projectgroepen te brainstormen, te overleggen en ideeën uit te wisselen.

Voor wie maak ik dat?

Voor Eindhoven, de regio Brainport Eindhoven, inwoners en bedrijven. Ik vind het fijn om te helpen bij de ontwikkeling van Eindhoven. Best een uitdaging met zoveel belangen. Maar dat houdt me scherp.

Wij maken samen Eindhoven.