Mandy Figaroa (junior communicatieadviseur)

Ik ben Mandy Figaroa en ik ben 26 jaar. In oktober 2018 ben ik begonnen als junior communicatieadviseur. Daarnaast ben ik ook bestuurslid van 040VOLT. Dat is het jongerennetwerk van de gemeente Eindhoven.

Wat maak ik als junior communicatieadviseur voor Eindhoven?

Wat ik vooral doe is nieuws over duurzaamheid zo helder mogelijk vertalen naar de inwoners van Eindhoven. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een bericht op social media, een nieuwsbrief of een pagina op www.eindhovenduurzaam.nl.

Hartstikke leuk werk! Maar, soms ook best een uitdaging, om een vakinhoudelijke tekst van bijvoorbeeld een projectleider begrijpelijk te maken voor de inwoners. Gelukkig ben ik geen duurzaamheidsexpert en kan me goed inleven in inwoners.

Ik beheer eindhovenduurzaam.nl. Ik plaats de laatste duurzame nieuwtjes uit de stad. Vul en beheer projectpagina’s, bijvoorbeeld over hoe we naar een aardgasvrije stad toewerken. En optimaliseer bestaande pagina’s. Zo kreeg een collega veel vragen van inwoners over een subsidie. Al die vragen komen binnenkort op een ‘veelgestelde vragen’ pagina. Hiermee zijn inwoners sneller en makkelijker geholpen. Daar gaat het uiteindelijk om.

Het zichtbaar maken van wat we als gemeente doen op het gebied van duurzaamheid is een ander deel van mijn werk. Een voorbeeld. Het gras is lang op Strijp-S. Dat lijkt op achterstallig snoeien. Maar we maken bewust die keuze vanwege biodiversiteit. Als we dat vooraf en helder uitleggen, begrijpen mensen dat. Dat voorkomt ergernissen en telefoontjes. En maakt mensen bewust van wat duurzaam is.

Mijn werkweek

Op dinsdag hebben we eens in de 2 weken ‘Duurzaam Communicatie Overleg’ met mijn communicatiecollega’s die ook bezig zijn met duurzaamheid. Zoals de woordvoerder van de wethouder en een senior communicatieadviseur.

Ook heb ik regelmatig projectoverleg. Over project ‘De Groene Zone’ bijvoorbeeld. Dat is een regionaal project van 12 gemeenten. Woningeigenaren kunnen met een aantrekkelijke lening zonnepanelen kopen van hun gemeente. Eindhoven is het communicatieaanspreekpunt voor dit project. 

Met wie maak ik dat?

Samen met mijn collega’s op de communicatieafdeling. Ik ben een van de jongste medewerkers. In het begin was dat wennen, maar nu zie ik er vooral de voordelen van in. Ik leer veel van mijn oudere collega’s, en zij van mij. Het is een hartstikke gezellig team.

Voor wie maak ik dat?

Voor de stad en haar inwoners! Werken voor de gemeente Eindhoven vind ik leuk omdat ik ergens aan bijdraag. Dat klinkt cliché, maar het is zo. Hiervoor werkte ik voor commerciële bedrijven. Daar gaat het vooral om targets en geld. De leuke inhoudelijke projecten die ergens over gaan, die vind ik hier bij de gemeente Eindhoven. Zo hebben we het afgelopen jaar subsidies onder de aandacht gebracht, waardoor de stad duurzamer en groener wordt. Want meer mensen leggen groene daken aan en vervangen de stoeptegels in hun tuin door planten. Ik woon in Eindhoven en zie iedere dag het resultaat van ons werk. Dat is super!

Wij maken samen Eindhoven.